top of page
DJI_0303.jpg
Overlay_1440x576.png
A Stickl Yachts titka

Elektromos hajók luxus kivitelben? Ma már nem álom!

 

Pattanj be mellénk kényelmes, kézzel varrt kapitányülésünkbe, mi pedig elmeséljük, hogyan vonzott minket mágnesként az elektromos élményhajók gyártása, és hogyan szállt a Stickl-hajók fejlesztése és gyártása apáról fiúra.

2004 - első hajókiállítás.JPG

2004

A VITORLÁSHAJÓ-KERESKEDELEM ELINDULÁSA

Nagy csodák nincsenek, hiszen a kezdet kezdetén, 2004-ben már 6 éve vitorláztunk, és egy olyan hajót kerestünk, ami többféle igényre is megoldást kínál. Egy olyan vitorlást, amit más vizekre is el lehet vinni, és akár motoros jachtként is használható. Így találtuk meg azt a különleges hajót, ami többeknek is nagyon tetszett, és amihez mások is kedvet kaptak. Így kezdtük el árulni az Odin 820-as vitorlást, ami már az első évben hatalmas sikert aratott.

2006

A VITORLÁSOK ÁTÉPÍTÉSE OLYAN SIKEREKET ÉRT EL, HOGY MÁR A GYÁRTÓK IS BEVONTAK MINKET A FEJLESZTÉSBE

Édesapám, Stickl Róbert autógépész végzettségét és korszerű műhelyhátterét kamatoztatva kedvére kezdte továbbfejleszteni a hajókat. A fejlesztésekbe a családot is bevonta, hiszen a vacsoraasztalnál a számunkra legizgalmasabb téma szinte minden esetben a hatékony teljesítményekről, a sebességről és az ideális hajótest kialakításáról szólt. És ezt még a lányok is élvezték!

2008 Balatonlelle.jpg
2008 Elektromos rendszer első beépíte

2008

ELEKTROMOS RENDSZEREK BEÉPÍTÉSE ELŐSZÖR VITORLÁS, MAJD MOTOROS HAJÓKBA

Miután mi is rendszeresen hajóztunk, a fejlesztések alapvetően saját igényeinkből fakadtak. Célunk az volt, hogy a vitorláshajó szélmentes időben is órákon át használható legyen, mindezt ráadásul nemcsak csendben, de a vízfelületet illetően jogszerűen is. Az ötlet és a kivitelezés több hajótulajdonosnak, és magának a gyártónak is megtetszett, így saját hajóikba is kérték tőlünk a rendszer beépítését.

2010

ELKÉSZÜLNEK AZ ELSŐ STICKL ELEKTROMOS HAJÓK, EKKOR MÉG KOOPERÁCIÓBAN

A különböző motoros hajókba való elektromosrendszer-beépítések kapcsán szembesültünk a különböző hajótestek eltérő, sokszor rendkívül kedvezőtlen viselkedésével elektromos hajtás esetén. Ezért elhatároztuk, hogy olyan hajótestet építünk, ami egyszerre praktikus és kedvező menettulajdonságokat is biztosít, mint amilyen a menetidő és a stabilitás.

2010 Első kooperációs hajó.JPG
2011 Export elindul.jpg

2010

EXPORT ELINDÍTÁSA AUSZTRIÁBA ÉS NÉMETORSZÁGBA

A gazdasági válság hatására előre meneteltünk, miután úgy éreztük, hogy a stabil termelés szempontjából célszerűbb az osztrák és német piacra is kilépni. Az európai tavak – a magyarországi tavakhoz hasonlóan - kiváló közeget nyújtanak az elektromos hajózás számára, a Stickl-hajók kabinos kialakítása pedig hamar népszerűvé tette a márkát, főként ebben a két országban.

2011

ELKEZDJÜK TERVEZNI AZ ELSŐ, TELJES EGÉSZÉBEN SAJÁT FEJLESZTÉSŰ ELEKTROMOS HAJÓNKAT

A külföldi tesztek hatására rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk. Mivel Ausztriában és Németországban már évtizedek óta elektro-hajóznak, ezért az érdeklődők sokkal magasabb elvárásokat fogalmaztak meg. Ezzel arra inspiráltak bennünket, hogy az osztrák gyártókhoz hasonlóan fejlesszünk teljes egészében elektromos hajózáshoz optimalizált hajótestet.

2011_Elkezdj�k tervezni ..jpg
2012- Első E_volution.JPG

2012

ELKÉSZÜL AZ ELSŐ E-VOLUTION ELEKTROMOS HAJÓ

A prototípus olyan érdeklődést váltott ki, hogy az első nyáron Ausztriából és Németországból összesen 7 megrendelés érkezett. Tekintve, hogy gárdonyi gyártóüzemünk továbbra is egy családi vállalkozás méreteit képviseli, ez a megrendelésszám mindannyiunkat meglepetésként ért.

2014

AZ E-VOLUTION 620 ÁTFOGÓ MEGÚJÍTÁSA, AZ ELSŐ E-VOLUTION 660-AS MEGSZÜLETÉSE

Ekkor a termelést még 90%-ban az export dominálta, ami a hajó továbbfejlesztésére ösztönzött minket.

2014 - Eslő E-vo 660.JPG
2014 - első E-motion 600.JPG

2014

BEINDUL AZ E-MOTION 600 GYÁRTÁSA

A E-volution méretét tekintve sok esetben túlzásnak tűnhetett az osztrák tavakon, mivel az évtizedekkel ezelőtt épült és védett csónakházak mérete adott volt. Hogy megoldjuk ezt a problémát, úgy döntöttünk, hogy fejlesztünk az E-volutionnak egy kistestvért. A hajó kialakításakor próbáltunk minél több előnyt megtartani, és minél kevesebbet „elvenni” a komfortból.

2015

ELKÉSZÜL A GÁRDONYI BEMUTATÓTEREM ÉS TESZTHAJÓ KIKÖTŐ

A piac visszaigazolta, hogy az általunk tervezett és gyártott elektromos hajók előnyeit csak a vízen lehet jól szemléltetni, ott viszont olyannyira szembetűnőek, hogy szinte önmagukat eladják. Ez adta az ötletet, hogy hozzunk létre egy prémium színvonalú bemutatótermet pár lépésre saját kikötőnktől, ahol minden elektromos Stickl-hajó azonnal kipróbálható.

2015 - Bemutatąterem.JPG
2017 - Excellence.jpg

2017

BEMUTATKOZIK AZ E-XCELLENCE 820 – A LEGGYORSABB KABINOS ELEKTROMOS HAJÓ EURÓPÁBAN

Ugrottunk egy nagyot, és az E-volution tulajdonosok biztatására olyan „nagytestvért” fejlesztettünk, amivel már többnapos túrákat is meg lehet tenni, miközben a sebességet tovább növeltük. Az, hogy a menetteljesítmény és a hatótáv olyan együttes méretet öltsön, amit eddig még senki sem tudott elérni az elektromos hajógyártás során, számunkra izgalmakkal teli kihívást jelentett.

2019

ELKÉSZÜL A 100. E-VOLUTION ELEKTROMOS HAJÓ, AMIT AUSZTRIÁBAN VÁR BOLDOG TULAJDONOSA

Új modellek ide vagy oda, az E-volution töretlen népszerűségét - és a típus iránti keresletet - ez teljesen hidegen hagyta. A századik E-volution hajó gyártása szívmelengető mérföldköve volt a Stickl-családnak.

2019 Aug_ 100. E-volution.JPG
2020 - E-spirit BP Boatshowa.jpg

2020

BEMUTATKOZIK AZ E-SPIRIT 730 A BUDAPESTI, MAJD AUSZTRIÁBAN A TULLNI HAJÓKIÁLLÍTÁSON

Ekkorra a Stickl elektromos hajók már olyan sikeresek lettek, hogy meglévő ügyfeleink – ismerve a fejlesztés iránti rendíthetetlen lelkesedésünket – igényt támasztottak egy köztes méretű hajómodellre. Kérésük az volt, hogy egy olyan cruisert gyártsunk, ami méretét tekintve az E-volution és az E-xcellence közé esik. Valami olyat, ami „egy nagy

E-volution”, mégis amellett, hogy a vákuuminfúziós hajótesttel és a 40 kW feletti motorteljesítménnyel az

E-xcellence csúcstechnológiájára épül, magában hordozza az E-xcellence által nyújtott kényelmet és komfortot, mégis sportosabb élményt biztosít.

 

Mindezt természetesen továbbra is prémium minőségben.

 

Miután ezúttal sem akartuk kevéssel beérni, így dizájn és komfort terén is jelentősen újítottunk, melynek eredményeként megszületett az E-spirit 730-as modellünk.

2020

HASZNÁLATBA VESSZÜK A TELJESEN ÚJ, MODERN GYÁRTÓCSARNOKOT

GÁRDONY-DINNYÉSEN

Az egyre növekvő megrendelésállomány szükségessé tette egy, a hajóinkhoz méltó, modern üzemegység megépítését. Telephelyünkhöz közel, Gárdony-Dinnyésen találtuk meg azt a helyet, ahol a beruházásainknak köszönhetően ma már számítógéppel felügyelt gyártástechnológia, és híddarus tesztmedence teszi kompletté a gyártás folyamatát.

Dinnyés_gyár.jpeg
DSC03308.jpg

2021

AZ E-MOTION ÁTFOGÓ FRISSÍTÉSE, AMELYET E-MOTION 610 NÉVEN GYÁRTUNK TOVÁBB

A töretlen érdeklődés ellenére az E-volutionhöz hasonlóan egy idő után itt is úgy éreztük, hogy annyi új ötlet gyűlt össze, amivel jelentősen modernizálhatjuk a legkisebb hajót.

 

Fontosnak tartjuk, hogy időről időre felülvizsgáljuk az általunk gyártott hajómodelleket, és a vevői igényeket figyelembe véve, lépést tartva a trendekkel, még a jól bevált típusokat is folyamatosan fejlesszük. Az E-motion, mint a Stickl-flotta legkisebb családtagja – ebben az évben átfogó ráncfelvarráson esett át, hogy aztán

E-motion 610-ként megújult formában szelje a habokat, és zsebelje be a bókokat.

2021

ELKÉSZÜL AZ 50. E-MOTION ELEKTROMOS HAJÓ

A fejlesztés ezúttal sem volt hiábavaló, a lelkesedés tovább nőtt a legkisebb elektromos jachtunk iránt is.

 

A fejlesztések hozták is az eredményeket: az E-motion megújult formájában olyannyira népszerű lett, hogy típusában az 50. hajót bocsáthattuk vízre.

DSC02022.jpg
DJI_0919.jpg

2022

TÖRETLENÜL HALADUNK ELŐRE

Az elmúlt évek tapasztalatait gondosan összegyűjtve folytatjuk fejlesztéseinket, illetve szerviz-szolgáltatásaink bővítésével, valamint az ügyfélélmények fokozásával tovább erősítjük a Stickl Yachts márkanevet.

Stickl Logo2Artboard 3.png
Történetünk mérföldkövei
1990

Stickl Kft. néven cégalapítás

Az alapító, Stickl Róbert egyedi utánfutók tervezésével, gyártásával indította el a céget, majd gépjármű márkakereskedésekkel bővítette a vállalkozást.

2004

A cég hajós üzletágának indulása

A vitorlázás szeretete különleges hajók felkutatására és továbbfejlesztésére ösztönözte az alapító-ügyvezetőt és fiát, Tamást.

2008

Saját fejlesztésű elektromos rendszer és electro-sailer bemutatása

„Electro-sailer” fejlesztésébe fogtunk. Teljes értékű elektromos jacht és kényelmes túravitorlás egyszerre? Sikert aratott!

2008-2012

Motoros hajók elektromos átépítése

2008-tól tucatnyi motoros hajót szereltünk fel elektromos motorral és akkumulátor-rendszerrel. Rengeteg tapasztalat gyűlt össze, miközben mindig a menetteljesítmény optimalizálására törekedtünk.

2010

Első elektromos hajók érkezése

A tapasztalatok alapján kedvezőbb menettulajdonságú hajócsalád fejlesztésébe fogtunk – ekkor még hajótestek módosításával, gyártói együttműködésben.

2012

Bemutatkozik az E-volution

Az osztrák és német ügyfelek biztatására egy forradalmian új hajót terveztünk. Modern félsikló testforma, a motoros hajóknál megszokott hullámvédelemmel és komforttal.

2015

Elkészül a gárdonyi bemutatóterem

Hazánkban nehezen értették, mi a különbség az elektromos motorral szerelt hajó, és az elektromosnak tervezett hajó között. Ezért olyan vízparti bemutatótermet és bemutatókikötőt hoztunk létre, ahol a hajók magukat adják el. Meg is lett az eredménye!

2020

Elkészül az új gyáregység

A Velencei-tó közelében egy európai léptékkel is komoly és modernnek számító gyárat hoztunk létre. Itt egy helyen megoldott a hajók fejlesztése, és az átadást megelőző tesztmedencében történő ellenőrzése is.

DSC01070a_edited.jpg
DJI_0262_edited.jpg
Egyre többen figyelnek fel cégünkre
Sajtómegjelenéseink

Milyen élményt nyújt egy elektromos hajó?

Ismerd meg a Stickl-hajókat!

IMG_9753.jpg
E-motion 610
IMG_9103.jpg
E-volution 660 T
DSC01218.jpg
E-spirit 730
IMG_9523a.jpg
E-xcellence 820
DSC01263_edited.jpg

Felkeltettük érdeklődésed az elektromos hajózás iránt?

Lépj velünk kapcsolatba!

bottom of page