top of page
 • 3. Nem penészedik be a hajó és a textília a ponyva alatt?
  A Stickl-hajók ponyváit szellőzőrendszerrel láttuk el, amelyek biztosítják a levegő szabad mozgását, miközben megvédik hajódat az esővíz beáramlásától. Ha vizes lett a párna, állítsd élére a kokpitban és ponyvázd le nyugodtan a hajódat. A ponyván található szellőzőnyílások gondoskodnak arról, hogy minden alaposan megszáradjon. A Stickl-hajók párnái vízlepergetők, így azok nem áznak át, de heves eső esetén a varrásoknál beszivároghat egy kis víz.
 • 1. Muszáj mindig leponyvázni a hajót?
  Egy-egy záport és zivatart a Stickl elektromos hajók kibírnak, ettől függetlenül célszerű a hajót mindig leponyvázni, főleg, ha több órára elhagyjuk a hajót. A Stickl-hajókat nem állandó, nyitott állapotra terveztük, ezért fontos, hogy ha már nem használod, mindig ponyvázd le az elektromos hajód.
 • 2. Hogyan ponyvázzam a hajót, hogy ne kerüljön bele víz?
  A Stickl-hajók prémium minőségű ponyvával vannak ellátva. Ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy akár hosszú távra is a kikötőben hagyhasd a hajódat. Formáját tekintve célszerű mindig úgy ponyvázni a hajót, hogy az „házikó” formát kapjon, vagyis ne tudjon megállni és megülni rajta a pangó víz. A Stickl-ponyvák szellőzőkkel vannak ellátva, amelyek biztosítják a levegő folyamatos, szabad áramlását. Ügyelj rá, hogy minden patentet rögzíts, különben belekaphat a szél és tovább bonthatja.
 • 4. Mennyi ideig hagyhatom a hajót leponyvázva?
  A Stickl-ponyvák minőségi anyagokból, méretre készülnek, amelyek biztosítják számodra, hogy akár hetekre, hónapokra is leponyvázva hagyhasd hajódat. A ponyvák jól szellőznek, könnyen rögzíthetőek és biztonságosak, és a szél sem kap alá. Szabadtéri téli tárolás esetén speciális téli takaróponyvát ajánlunk, amely a hó súlyát is bírja, illetve sokkal jobb védelmet nyújt a hideg időjárás viszontagságai ellen.
 • 4. Hogyan ellenőrizzem, hogy valóban feltöltődött az akkumulátor?
  Amikor visszaérkezel a hajóra, ellenőrizd a műszerfalon a kijelzőt. Győződj meg róla, hogy 100%-os töltöttséget mutat a műszer. Egyes Stickl-modelleken Bluetooth-szal is látod az akkumulátorok kapacitását, illetve az áram folyását.
 • 6. 50 % alatt van a töltöttség. Meddig hajózhatok még?
  Induláskor, ahogy a hajózás során is, a kijelző mindig mutatja az adott sebességnek megfelelően, hogy mekkora távolságra elég az akkumulátor kapacitása. Ennek megfelelően dönts, hogy kihajózol-e, illetve gondoskodj arról, hogy hajózásod során lesz-e lehetőséged kikötni és parti áramra csatlakoztatni a hajód.
 • 1. Mit tegyek, ha nem indul az elektromos hajó?
  Ellenőrizd, hogy fel vannak-e töltve az akkumulátorok! (Beleértve a 12V-ost is, mert az induláshoz sokszor az is szükséges.) Ha minden műszer sötét, tedd fel a kérdést: A 12V-os fogyasztók működnek? Ki van-e húzva a parti kábel? Ha a 12V lemerült, akkor Stickl-hajódnál csatlakoztasd a töltőhöz, vagy tedd gyújtásra és nyomd meg a vészindító gombot.
 • 3. Mi lehet az oka, ha nem indul el a töltés?
  Nincs áram a parton. Ellenőrizd, hogy a töltőkábelen a LED világít-e? Valahol „útközben elveszett” az áram. Ellenőrizd a hajóban az FI relét, hogy fel van-e kapcsolva, és hogy a teszt gombra lekapcsol-e. (Tehát, hogy áram alatt van-e.)
 • 2. Hogyan győződjek meg arról, hogy elindult-e a töltés?
  Amikor töltőre teszed a hajót, győződj meg arról, hogy ténylegesen elindult-e a töltés. A Stickl-hajók esetében ezt egy csippanó hang jelzi a műszerfalon.
 • 5. Mi történik, ha nem 100%-os a töltöttség?
  A töltöttség mértékétől függően nyugodtan kihajózhatsz, de időnként ellenőrizd az akkumulátor töltöttségi szintjét. Ha a töltöttségi szint 50% alatt van, ügyelj arra, hogy lassan haladj, és időben találj egy kikötőt, ahol a hajót felcsatlakoztathatod parti áramra.
 • 2. Alacsony a töltöttség és vihar közeleg. Mit tegyek?
  A Stickl-hajókat, ha nagyon lemerülne az akkumulátor, a rendszer visszaveszi akkora teljesítményre, amivel még biztonságosan tudsz haladni, de ugyanakkor még legalább 1 óra menetidőd van. Ezzel együtt mérlegeld, hogy milyen távolságra van a legközelebbi kikötő, mekkora az akkumulátor töltöttsége, és ezt szem előtt tartva kezdj el a kikötő irányába haladni. Tartogasd az energiát arra az esetre, ha tényleg leszakadna az égalja, vagy meglátnád a fekete gerendát a hegyek fölött, és keményebb vihar közeledne, hogy legyen akku-kapacitásod egy esetlegesen nemvárt eseményre.
 • 1. Mi történik, ha jön a vihar?
  A legfontosabb, hogy ne ijedj meg, NE KAPKODJ, hanem mérlegeld a helyzetet. A Stickl-hajók műszerfalán pontosan látszik a megtehető táv adott gázkar-állásnál, vagyis látod, hogy az adott tempóval mekkora távolság megtételére elegendő az akkumulátor töltöttsége. Ezt vesd össze a GPS által mutatott úttal, vagyis, hogy a legközelebbi kikötőt mennyi idő alatt tudod elérni. Ha ezt mérlegeled, látni fogod, hogy 30-40 percen belül mindig elérhető egy kikötő. Ne ijedj meg és főleg ne kapkodj, hiszen a Stickl-hajóddal nagy bajba nem kerülhetsz.
 • 6. Mikor jelentkezik a vizesedésből adódó probléma?
  Körülbelül az ötödik, hatodik évben, akkorra viszont már súlyos károsodást eredményezhet.
 • 4. Milyen rendszerességgel ellenőrizzem az elektronikát?
  Célszerű legalább kéthetente, de havonta minimum egyszer mindenképp jó, ha szemrevételezéssel ellenőrzöd a hajó elektronikai berendezéseit.
 • 3. Mekkora az esély arra, hogy beázik az elektronika?
  Az elektromos hajókat párás környezetre terveztük, de nem arra, hogy az elektronika vízben álljon. Az elektronikai szerelvények és az akkumulátorok sarui is a vízvonal fölött helyezkednek el, így elég kicsi annak az esélye, hogy beázik az elektronika.
 • 5. Mi történik, ha hónapokig nem ellenőrzöm az elektronikát?
  A pangó vízből származó vízpára miatt gyorsított öregedésnek van kitéve a hajó, ami kárt okoz az elektronikában.
 • 1. Mi történik, ha elkap az eső? Nem lesz baja az elektromosságnak?
  A Stickl elektromos hajók akkor is jól működnek, ha elkap egy-egy zápor, zivatar. A hajó burkolata és a textília vízálló, a víz automatikusan kifolyik a hajótestből. Kikötés után ellenőrizd, hogy nem került-e víz a hajó elzárt tereibe, és lehetőség szerint szárítsd ki a kárpitokat.
 • 2. Víz került az akkumulátorhoz. Mit csináljak?
  Kialakításuknak köszönhetően a Stickl-hajók elektromos részeihez elvileg nem kerülhet víz. Ha valami folytán ez mégis megtörténne - például heves esőzés miatt eltömődik a kifolyó - és vizet találsz a hátsó padban, egyszerűen „szivacsold” ki, hogy az elektronika ne álljon tovább párás környezetben. Ügyelj, hogy mindenképpen áramtalanítsd a hajót, mielőtt nekiállsz a felesleges vizet eltávolítani az akkutérből.
 • 3. Mire kell felkészülni a kikötéskor?
  Nézd meg, honnan fúj a szél. (A vitorlások tetején lévő szélkakas ebben segít.) Ellenőrizd, hogy kint van-e minimum 2 fender (puffer). Ellenőrizd a köteleket elöl és hátul. Kapcsold át a hajódat „Economy” üzemmódba. Esetleges segítőidnek magyarázd el, mire számítsanak, hol kell segíteniük.
 • 1. Mire kell figyelni kikötéskor?
  Készülj fel időben a kikötésre. Készítsd elő a fendereket (puffereket), a köteleket, határozd meg a szélirányt és válaszd meg jól a sebességet. 2 fender és 2 kötél mindig legyen előkészítve kikötéskor. A Stickl-hajók minden esetben méretre szabott és kötött kötelekkel kerülnek vásárláskor átadásra, így azok pillanatok alatt kiakaszthatók, és már indulhat is a profi túra. Ahhoz, hogy ne törd össze a hajót, alacsony sebességet válassz, hogy könnyen tudj manőverezni és elkerüld az esetleges sérüléseket, balesetet. A jelszó: „Kis gáz, kis kár!” Kapcsold a hajót „Economy” üzemmódba - ez minden, 4 kW-nál erősebb Stickl-hajónál rendelkezésre áll -, így a rendszer maximalizálja a teljesítményt – modelltől függően 4-6 kW-ra -, ami tökéletesen elég a megfelelő és biztonságos dokkoláshoz.
 • 2. Mi a veszélye az elektromos hajókkal történő kikötésnek?
  Az elektromos hajóknak gyors a reakcióideje, így a gázadásra és a kormánymozdulatra a hajók azonnal reagálnak. Kikötéskor NE SIESS, mindig mérd fel a terepet, és ügyelj rá, hogy a kötelek és fenderek mindig legyenek előkészítve.
bottom of page