top of page
Search

Gyakran feltett kérdések az elektromos hajózásról

Updated: Jun 26, 2022


Az elmúlt években visszatérő kérdésekkel, tévhitekkel találkoztunk az elektromos hajózásról. Éppen ezért úgy döntöttük, hogy összegyűjtjük őket, ezzel segítve az elektormos hajózás gondolatával csak most barátkozó leendő hajóstársakat.



Csónak vagy hajó?


Csónaknak minősül(het) az a vízi jármű, amelynek testhossza nem éri el a 7 m-t, és névleges motorteljesítménye a 14,7 kW-ot, azaz a maximum 20 lóerőt nem haladja meg. E feletti motoros hajóhoz mindenképp szükséges hajólevél és kedvtelési célú kisgéphajó vezetői vizsga, valamint úszástudás, és betöltött 17. életév. Amennyiben a vízi jármű az előírásoknak megfelel, akkor a kisebb csónakokat is le lehet vizsgáztatni, viszont akkortól kezdve csak a megfelelő képesítéssel rendelkező személy vezetheti. Ennek értelmében az E-motion 610 és E-volution 660 kishajókat 14,7 kW alatti motorteljesítmény esetén a tulajdonos döntése szerint használhatja csónakként vagy vizsgáztatott kisgéphajóként is.



Mi az előnye, hogy csónak vagy vizsgáztatott kisgéphajó?

Számtalan különbség van, például a kötelező felszerelés tekintetében is, de a legfontosabb, hogy "Csónak a parttól számított legfeljebb 1500 m-es távolságon belül közlekedhet, ami I. fokú viharjelzésnél 500m-re korlátozódik. II. fokú viharjelzés esetén csónak nem közlekedhet a Balatonon." Hajóink \"C\" kategóriás minősítéssel rendelkeznek, így vizsgáztatva a Balatonon időjárástól függetlenül szabadon használhatóak.


Mennyit megy a Stickl-hajó egy töltéssel?


Ez az akkumulátor kapacitásától, a hajó sebességétől, valamint az időjárási körülményektől erősen függ. Hajóinkat úgy terveztük, hogy kb. 8-9 km/h sebességgel nagyjából 4-5 órán át lehessen hajózni. A Stickl-hajókat típustól és a választott akkumulátorcsomagtól függően különböző menetteljesítmény jellemzi, ezért érdemes weboldalunkon a hajótípusoknál külön-külön is megtalálható hatótáv-kalkulátorral utánaszámolni.


Mi lesz, ha kifogy az áram?


Ahogy az autónál, úgy az elektromos hajónál is előfordulhat, hogy lemerül az akkumulátor. Mindez persze nem váratlanul történik, hiszen a Stickl-hajók kijelzője folyamatosan mutatja az aktuális tempónak megfelelő áramfelhasználást és az adott sebességnek megfelelő, rendelkezésünkre álló megtehető távolságot. Bár az akkumulátornál a feszültségből nem lehet pontos akkumulátor kapacitást számolni, a Stickl-hajóknál erre is van megoldás! Mi csak olyan fedélzeti számítógéppel felszerelve adunk át elektromos hajót, amelyen pontosan leolvasható a hátralévő menetidő és az akkumulátor százalékos állapota, amely, ha esetleg nem figyelnénk a műszert, akkor is időben figyelmeztet a fogyatkozó kapacitásra.


Mi lesz ha lerobbanok a vizen?


Az elektromos hajókban lényegesen kevesebb mozgó alkatrész van, mint egy autóban, így a meghibásodás esélye is sokkal kisebb. Csak olyan motorokat használunk, amelyeknek van vész-üzemmódjuk, így ha valami hiba lépne fel, akkor csökkentett teljesítmény mellett is biztonságban kijuthatunk a partra. Tény, hogy az Európa élvonalába tartozó motorok és akkumulátorok használatával a termék ára is emelkedik, de hisszük, hogy hosszú távon beigazolódik a minőségbe vetett hitünk.


Még nincs tapasztalatod, de félsz a költségektől?


Egy jó elektromos hajóval minimálisak a fenntartási költségek. A "teletank" kevesebb, mint 2 liter benzin ára, a karbantartása pedig gyakorlatilag az éves algagátlózás költségére korlátozódik. Ha szállítható hajót választasz, akkor a téli tárolás is filléres költség.





197 views
DSC04019_edited.jpg

ÉRDEKELNEK a Stickl Yachts

elektromos hajók újdonságai?

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj legfrissebb híreinkről, aktualitásainkról, friss blogbejegyzéseinkről elsőként!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page