top of page
Keresés

Kifejlett fenevad • Stickl E-spirit 730

Frissítve: 2023. márc. 24.

Szöveg: Lénárt Attila
Elképesztő menetteljesítményekre képes, mégsem öncélú rohanógép a Stickl Yachts E-spirit szériájának új, performance változata, amely jól jelzi az elektromos hajók technológiájának rohamos fejlődését. A hajó evolúciója pedig azt demonstrálja, hogy milyen elhivatott (vagy inkább talán már: mániákus?) fejlesztő Stickl Tamás. Kipróbáltuk a legizmosabb és a leggyengébb változatot.

Egyszer régen, még autós újságíró koromban volt alkalmam a Ferrari fioranoi tesztpályáján hajtani egy ágaskodó paripás, tűzpiros fenevadat. Az olaszok nem csináltak nagy ügyet abból, hogy egy utcai autósénál alig valamivel képzettebb kezekre bíztak egy 500+ lóerős sportkocsit. Az egyetlen instrukció, amit adtak, annyi volt: „Nyomjad neki!”


Egy óvatosabb, de azért tempós kör után kiintettek a pályáról, és rám parancsoltak: „Ez itt tesztautó, ez meg tesztpálya, szóval tényleg nyomjad neki, hiszen ezért vagyunk itt!” Hát nyomtam neki… Három környi félelmetes száguldás után pedig három percig remegtem. Mindezt csak azért meséltem el, mert hasonló volt a helyzet a Stickl E-spirit legizmosabb változatának menetpróbáján is: Stickl Tamás csak annyit mondott, hogy „Nyomjad neki!”


Nos… hát nyomtam. Nekem ne mondják még egyszer, hogy „Most már tényleg adj neki!” És három perc után pedig éppúgy remegett a lábam, mint anno a Ferrari-teszt után.
ELTÜNTETI AZ APÁTSÁGOT


Ebben a hajóban ugyanis ugyanaz a fenevad rejtőzik, mint egy szupersportkocsiban. A sebesség adrenalin-felszabadító démona. A 60 kW-os Piktronik motorral 30 km/órás végsebességre képes a hajó. Az orr már 15 km/óra körül elkezd kiemelkedni a vízből (ahogy a félig sikló testtel tervezett többi Stickl-modell is). Innentől kezdve már a nedvesített felület fokozatos csökkenésével radikálisan nő a tempó. Méghozzá – és ez ebben a megoldásban a trükk – jelentős fogyasztásnövekedés nélkül.


Úgy 25-26 km/óra körül lényegében sikló állapotba kerül a hajó, vagyis már csak a test alig fele érintkezik a vízzel. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Tihany felé fordulva a tempó növelésével először a domb közepe bukik az orr vonala alá, aztán siklásközeli állapotban, 26 km/óra felett pedig már az apátság tornyai is.
FELSZÁLLÁSRA FELKÉSZÜLVE


A szél alaposan felkorbácsolta a hullámokat, lényegében csak a szörfösök és az elszántabb vitorlások maradtak, mire belevágtunk a tesztbe. A hajó kis tempónál még a hossztengelye

mentén billeg a szemből vett hullámokon, majd a tempó növelésével jön a dübörgős-rázkódós visszazuhanás a hullámvölgyekbe. Végsebességgel hajszolva azonban mintegy varázsütésre egyszer csak kisimul az E-spirit 730 alatt a háborgó Balaton. Ekkor az orrnapozó matracai már vészesen vibrálnak, ahogy hol a menetszél felhajtóereje, hol az alattuk átfúvó levegő Venturi-hatása érvényesül jobban. Ha nyitva lett volna az egész kokpitot befedő méretes bimini, már talán leszakadt volna. Vagy a belekapó szél az árnyékolónál fogva emelte volna a levegőbe a könnyű, alig 1350 kg-os hajót.


Az oldalra való kilátást ekkor már érdemben rontja a felcsapó vízpermet – amiből egyébként egy csepp sem landol az ember arcán a kormány mögött állva, hiszen a hajó orra nem is ér a vízbe, de a légörvények visszasodornak egy kis nedvességet a kokpit végébe. Nem, ezt az élményt nem lehet megtapasztalni vitorlás hajóval. Legfeljebb valamelyik csúcs-katamaránon jó szélben. És ez még sokáig az ő kiváltságuk is marad, mivel ezt a hajót nem fogják árulni. A 60 kW-os E-spirit ugyanis Stickl Tamás saját hajója, és lényegében nem más, mint egy kísérleti példány.
ÖRÖK FEJLESZTÉSBEN


„Tudni szerettem volna, hogy miként viselkednek, mit bírnak és mit tudnak igazán nagy igénybevétel mellett a hajótesteink” – magyarázta a hajó születésének okait az örökké kísérletező és fejlesztő tervező."

A kísérletezés sosem állt távol a Velencei-tó mellett működő hajógyártótól, a mai modellek megszületéséhez is egészen elképesztő kanyarokkal tűzdelt szárnypróbálgatások vezettek. Olyannyira, hogy ez egyszer egy külön cikket is megérne… A fejlesztés a Sticklnél a napi működés része, ami azt jelenti, hogy minden egyes új hajó, amely elhagyja a gyárat, már számos tekintetben tovább finomított konstrukció az elődjéhez képest. Erről volt alkalmunk a gyakorlatban is meggyőződni, hiszen a bivalyerős E-spirit menetpróbájával egyszerre kipróbálhattunk egy mindössze egy hónappal később készült, 15 kW-os alapmotorral szerelt példányt is, és összevetettük, mi változott már ilyen rövid idő alatt is a hajón.
EGYEDI MEGOLDÁSOK


Nagyon jópofa a kabinajtó elcsúsztató mechanikája – az utolsó tíz centiméteren szép lassan siklik félre a plexi akkor is, ha dühösen félrerántottuk. Igen, más hajókon is van ilyen, meg az IKEA is árul sok szekrényt hasonló vasalattal, de a különbség Stickl Tamás szerint az, hogy az övék 10 év múlva is működni fog. Új a műszeregység paneljébe teljesen síkba süllyeszthető Fusion rádió is, amely immár pár centi helyett csak néhány milliméternyire emelkedik ki az alaplap vonalából. Új az orrsugárkormány kezelője is: a piacon elérhető legelegánsabb, krómozott vezérlő került a szintén krómozott és kívánságra állítható magasságú kormánykerék fölé.A hajó eleve tele van ötletes és sokszor teljesen egyedi vagy legalábbis ritka megoldásokkal. Ilyen például a roppant hatásos vevőcsalogató elemnek tűnő hűtött pohártartó, amelyben félliteres dobozos vagy palackos üdítőket tarthatunk hidegen a kezünk ügyében. Egyedi az állítható kormányoszlop és a variálható magasságú és távolságú, felezhető ülőlappal szerelt kormányosi ülés is. A kákán is csomót keresve megkérdeztem Tamástól, hogy ha már közelebb lehet húzni az ülést a kormányhoz, akkor miért nem elektromosan működik. Azt felelte: „Na, ez egy jó ötlet, szerintem ezt is meg fogom oldani.” Mert míg mások keresztrejtvényt fejtenek, addig ő szeret műszaki kihívásokon dolgozni.
MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNNYEL


Ezzel a tempóval hajtva, vagyis 28-30 km/órás sebességgel nagyjából 35-45 perc alatt le lehet meríteni az akkumulátorcsomagot. De ügyesen beosztva, 7-9 km/órás tempóval a csúcs E-spirit képes lehet teljesíteni a Türkiz Regattát, vagyis a Kenese-Keszthely-Kenese túrát is. A félig sikló testtel készülő többi Stickl-hajóhoz hasonlóan azonban az E-spirit is a két véglet közötti tartományban, 13-16 km/órás sebesség körül brillíroz: csekély energiafogyasztás mellett képes az úszótestű hajók sebességét meghaladó tempóval haladni 2-5 órán keresztül.

SZÖVEGDOBOZ


A minél nagyobb kontraszt érdekében az „alap” 15 kW-os E-spiritet eleinte a mindössze 4 kW-os teljesítményt biztosító ECO-üzemmódban használtuk kísérőhajónak a képek készítéséhez. A tapasztalatunk röviden: ilyen kis motorteljesítmény bizony kevés ahhoz, hogy a hullámok és a sodrás ne ragadja ki az irányítást néha a vezető kezéből. Ez a tapasztalat legalábbis elgondolkodtató a gyengécske elektromotorokkal szerelt, átalakított hajók

biztonságát illetően…
TUDTAD?

A Stickl-hajókból csak nagyjából minden második kerül a hazai vizekre, a cég rendelésállományában ugyanis nagyjából 50 százalék az export.

Comments


DSC04019_edited.jpg

ÉRDEKELNEK a Stickl Yachts

elektromos hajók újdonságai?

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj legfrissebb híreinkről, aktualitásainkról, friss blogbejegyzéseinkről elsőként!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page