top of page
Keresés

Amit a Stickl Yachts-ról tudni érdemes

Frissítve: 2022. jún. 26.

Mit csinálunk?


Elkötelezett, sokak szerint fanatikus elektromos hajófejlesztők és gyártók vagyunk. A legmodernebb technikát próbáljuk ötvözni a lehető legtöbb ötletes, napi szinten kényelmet nyújtó megoldással. Tökéletességre törekvésünk jegyében sok, az iparágban egyelőre szokatlan megoldást is meghonosítottunk már a hajógyártásban.


Mióta?


2004 óta foglalkozunk hajókkal, 2008 óta fejlesztünk elektromos hajókat. 2012-ben mutattuk be a teljes egészében új, saját fejlesztésű E-volution elektromos hajónkat.


Hogyan kezdődött?


Eleinte vitorláshajók elektromos meghajtásúvá alakításával foglalkoztunk - egyéb üzleti érdekeltségeink mellett. Később egy kooperáció keretében elektromos motorokat építettünk, majd motoros hajók átalakításával készítettünk elektromos csónakokat 3 különböző méretben. A motorok beépítése kapcsán több tucatnyi elektromos hajóvá alakított vízi járművet volt alkalmunk alaposan tesztelni és a teljesítményét kiértékelni, ahol a teszteredményeket látva egyre biztosabbak voltunk abban, hogy nem az összeépítés a megoldás az elektromos hajózásra.Mi hozta meg az áttörést?


2009-ben kezdtük exportálni az első hajókat Ausztriába és Németországba, ami számunkra egyszerre volt kényszer és egy remek piackutatás. Kényszer azért volt, mert akkoriban a magyar elektromos hajós piac lényegében nem létezett részben a világgazdasági válság, részben pedig az elektromos hajók ismeretlensége miatt, másrészt viszont azért volt remek piackutatás, mert tőlünk nyugatra már akkor is több mint 30 éve használtak elektromos hajókat.


A külföldi ügyfelek egészen más jellegű, mégis életszerű elvárásokat támasztottak a hajók irányában, mint a hazai érdeklődők, ami abból adódott, hogy már több elektromos hajójuk, ezáltal rengeteg tapasztalatuk volt. Ennek köszönhetően például értékelték a jobb térkihasználás érdekében bevetett megoldásainkat, de hiányolták az elektromos testformát, amit az ottani gyártók már régóta alkalmaztak.

Érdekes volt például, hogy Ausztriában már akkor sem merült fel reális alternatívaként, hogy motoros testre szereljen valaki elektromos motort. Pontosan tisztában voltak vele, hogy elektromos hajóhoz félsikló hajótestre van szükség a stabilitás, az élvezetes sebesség és a használható hatótáv érdekében. Csakhogy az osztrák gyártók, mint például a legnevesebb Frauscher Yachts vagy Boote Marian, az általuk gyártott kitűnő hajótestet - ami stílusos, de kevésbé praktikus - klasszikus motoros elrendezéssel, és az osztrák brandhez ileszkedő árral párosították. Ráadásul a kisebb tavakon, kisebb hullámokhoz méretezett hajók alacsony oldala sokszor nem nyújtott elegendő védelmet már a Chiemseen vagy a Fertő-tavon sem.


Innen egyenes út vezetett az ötletig, hogy fejlesszünk mi is olyan, az osztrákoknál már bevált félsikló hajótestet, amelynek felépítménye állja a balatoni hullámokat, és elegyítsük tapasztalatainkat a helykihasználás és a térérzet növelése érdekében.Hajócsalád születik


Így született meg az E-volution 620 elektromos hajó, ami már a kezdetektől rendkívül sikeresnek bizonyult a nyugati piacokon. A fejlesztés azonban nem állt meg itt. A tapasztalatokat begyűjtve tovább finomítottuk, módosítottuk a hajót. Lényegében 2 nagy „faceliften” esett át, de közben is és azóta is folyamatosan fejlesztjük, finomítjuk. Ennek eredményeképp növeltük meg a fürdőplatformot is, és kifejlesztettük a ma ismert E-volution 660-at.


Fontos, hogy például itt sem csupán fürdőplatformot hosszabbítottunk, hanem a vízben lévő, úgynevezett nedvesített felületet is megnöveltük oly módon, hogy a hajónak javultak az úszási és félsikló tulajdonságai is.


Voltak olyan ésszerű javaslatok, amelyeket nem valósíthattunk meg az adott hajó keretein belül, ezért fejlesztettük ki az E-motion 600-as és E-xcellence 820-as modelleket. A fejlesztés természetesen nem áll meg itt, de tény, hogy jelenlegi ismereteink szerint nem tervezünk a 820-as modellnél nagyobb hajó gyártását.Miért, hogyan fejlesztünk?


Szerencsére mi sohasem érezzük, hogy valamit nem lehetne tovább tökéletesíteni. Ez az állandó elégedetlenségünk - valamint az a ritka tény, hogy gyártóként mi valóban használjuk is a saját hajóinkat – sokat segít abban, hogy valóban egyedülállóan kifinomult hajók szülessenek. Ettől a folyamatos tökéletességre törekvéstől „Stickl” egy Stickl-hajó.

Miért nem gyártunk többet?


Sokszor szembesülünk azzal a problémával, hogy nem tudunk olyan gyorsan hajót adni, mint ahogy ügyfeleink szeretnék, és olykor fél - egy évre is kitolódik a gyártási határidő. Ilyenkor gyakran kérdezik meg tőlünk, hogy miért nem futtatjuk fel a termelést? Mi nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy hajóinkat minden esetben ki lehessen próbálni. Ezért hoztuk létre a Velencei-tó partján kialakított telephelyünket, ahol nemcsak szalonban, hanem saját kikötőnkből kifutva valós körülmények közt is tesztelhetik modelljeinket a komoly érdeklődők. Sőt, ehhez mi ragaszkodunk is, hiszen csak így lehet teljes biztonsággal meghatározni az ügyfeleink számára optimális hajóméretet, egyénre szabni a felszereltséget. Erre mi sosem sajnáljuk az időt. Talán ennek is köszönhető, hogy iparági szinten is rendkívül magas az ügyfeleink részéről tapasztalt lojalitás mértéke: nincs tudomásunk róla, hogy Stickl-hajóját bárki más típusú elektromos hajóra cserélte volna. Ellenben rengeteg más elektromos, vagy elektromosnak mondott hajóból szeretnének 1-2 év után Stickl-hajóra váltani. A vásárlást követően ügyfeleink ugyanezt a gondoskodást tapasztalhatják: az átadáskor családunk egy-egy tagja személyesen vesz részt, aki segít a hajó szakszerű rögzítésében, valamint a hely adottságainak megfelelően megmutatja a ki-beállás fortélyait is. Amennyiben később bármi kérdés, probléma adódna, ügyfelünk akkor is bennünket ér el személyesen.


Ez a fajta személyes gondoskodás odaveszne, ha a gyártási darabszámot tovább emelnénk, hiszen fizikailag lehetetlen lenne minden ügyet és ügyfelet ezzel a színvonallal kiszolgálni. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a termékünk megvásárlásával kapott biztonság is csorbát szenvedne, éppen ezért elégedettek vagyunk az aktuális gyártási darabszámmal, így nem kívánjuk a kapacitást sokkal tovább emelni.


Hol gyártjuk?


A Velencei-tó közelében néhány évvel ezelőtt egy európai léptékkel is komoly és modern üzemegységet hoztunk létre, ahol amellett, hogy megoldott a hajók fejlesztése és gyártása, minden egyes elkészült darab egy teszt-medencében történő ellenőrzésen esik át.

Ennek a gyártóegységnek a látogatását munkavédelmi okokból, valamint a folyamatos fejlesztések miatt nem támogatjuk, de weboldalunkon található néhány fotó, ha valaki szívesen megcsodálná kívülről a helyet, ahol terveinket és álmainkat valóra váltva gyönyörű hajók gurulnak ki a futókon.


167 megtekintés

Comments


DSC04019_edited.jpg

ÉRDEKELNEK a Stickl Yachts

elektromos hajók újdonságai?

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj legfrissebb híreinkről, aktualitásainkról, friss blogbejegyzéseinkről elsőként!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page