top of page
Keresés

Prémium elektromos kismenü • Stickl E-volution 660

Frissítve: 2022. jún. 26.

Szöveg: Vitorlás MagazinMagasra tette a lécet a Stickl Yachts korábban próbált zászlóshajója, az E-xcellence 820, így aztán komoly elvárásokkal érkeztünk a két méretosztállyal kisebb, 6,6 méteres, szintén elektromos hajtású E-volution menetpróbájára. Nos, ez sem okozott csalódást. Sőt!


Első ránézésre nem is tűnik sokkal kisebbnek a Stickl középső modellje, mint a cég zászlóshajójának számító E-xcellence. A hivatalos adatok szerint a kokpitja 50 százalékkal kisebb, az alapára pedig 40 százalékkal olcsóbb, bruttó 61 900 eurótól indul. Ha tehát szimplán ár/négyzetméter alapon vizsgáljuk a kérdést, a gyorséttermes menük mintájára a nagyobb jobb vétel. Pedig – tudjuk jól – sokszor a kis krumpli és üdítő is bőven elég…


Így van ez az E-volution esetében is: a középső Stickl-hajó lényegében hozza mindazt, amit a nagy. Vagyis ugyanaz a minőségérzet, kifinomultság jellemzi, és hatalmas élményfaktort kínál. Csak kisebb. A hatalmas fürdőplatformnak köszönhetően farral kikötve nagyon egyszerű a ki- és beszállás, némileg meglepő módon a könnyű kis hajó közel sem billeg annyira, mint várnánk. Ennek titka a hátrafelé ellaposított testforma, amely nagyban hozzájárul a hajó példás menetkomfortjához.
TRÜKKÖS RÉSZLETEK


A kokpit megérne egy szakdolgozatot a helykihasználás fortélyairól, a gyártó láthatólag igyekezett mindent bevetni annak érdekében, hogy feledtesse velünk, hogy nem egy (két?) méretosztállyal nagyobb hajóban ülünk. Van például kézmosó/szükségmosogató az előfedélzeti feljáró lépcsőfokába rejtve.

Aztán van egy elegáns, kihúzható bortároló, közvetlenül a vezetőülés mögött. És van hűtő is, a bal oldali pad fedele alá rejtve. A kokpit asztal leengedhető, így a hátsó ülősarok napozóággyá alakítható át, a rollbar pedig áthajtható, így menetiránynak háttal, lábunkat a fürdőplatformon nyugtatva is utazhatunk. Ez utóbbi roppant hasznos, ha vízisízőt húzunk, vagy ha horgászunk.


A vezető munkatere igencsak látványos: jól áttekinthető, klasszikusan nosztalgikus analóg kijelzők megtévesztésig fának tűnő polikarbonátba ágyazva, varrott bőrnek tűnő elegáns perem alá rejtve, stílusos fa/króm kormánykerékkel. A hab a tortán azonban a fel-le és előre-hátra is mozgatható vezetőülés. Az egész annyira, de annyira ismerősen autós, hogy a volán mögött helyet foglalva automatikusan keresni kezdjük a tükröket. Persze, azok nincsenek, ahogy például gázpedál sem, helyette a piac legfinomabban adagolható gázkara van a jobbunkon, elég ügyesen elhelyezve ahhoz, hogy a kormányt tekerve biztosan ne üssük meg véletlenül.
BENT BIZONY SZŰK


Amíg a kokpit a sok trükkel képes feledtetni, hogy ez egy „mindössze” 6,6 méteres hajó, addig a kabin már nem. Odabent már érezhetően szűkös a tér. A kajüt nem lakosztály, csak egy meghitt zug, ahová behúzódhatunk, ha bármiért a vízen vagyunk kénytelenek éjszakázni.

Ennek ellenére Sticklék a kajütön sem spóroltak a minőségérzetet nyújtó megoldásokkal. Ilyen például az egyetlen anyagból készült, 3D-s szabású tetőkárpit, amelynek varrása pontosan az előfedélzet és a kokpit homlokfalának ívénél húzódik végig. Ha egyszerűbb, kevésbé elegáns megoldást alkalmaznának, minimum fél nappal lenne rövidebb a gyártási idő…
SEBESSÉGÉLMÉNY GAZDASÁGOSAN

A sok finom részlet meggyőző, de kutyafüle ahhoz képest, amit a hajó menetben nyújt. A 660-as Stickl E-volution olyan dinamikával lódul meg egy erős gázadásra, amit semmilyen más általunk próbált elektromos hajó sem képes produkálni. A félig sikló (vagyis könnyen félig kiemelkedő) hajótestkialakításnak köszönhetően „speedboatosan” égnek tolja az orrát, és a 19 kW-os motorral és a 15 kWh-s lítiumion akkumulátorpakkal folyamatos dinamikával gyorsul álló helyzetből a 25 km/h-s végsebességig. Ekkor érti meg az ember, hogy miért állítható a vezetőülés magassága: kiemelt testtel nem árt a magas üléspozíció, mert csak így látunk ki jól.

A hajó által kínált sebességérzet nagyon buli, de sok hajó képes gyorsan menni, és amúgy sem vagyunk száguldozáspártiak, úgyhogy önmagában ezért még nem jár piros pont. Azért viszont igen, hogy a közepes Stickl teljes gáznál sem fogyaszt annyit, mint egy átlagos, úszótestű elektromos hajó fele akkora sebességnél, köszönhetően a csekély önsúlynak és a kisebb közegellenállású testformának. De még ennél is megdöbbentőbb az, hogy milyen magabiztosan vág át a saját farhullámain a hajó. Ezt tapasztalva meggyőződésünk, hogy egy szelesebb napon is boldogulhatunk vele a hullámos Balatonon, méghozzá úgy, hogy utasaink nem könyörögnek minduntalan papírzacskókért…

LASSAN MÉG JOBB

A menettulajdonságokat méltató sok pozitív jelző után talán furcsán hat, de az E-volution 660 legnagyobb erénye a vízen nemcsak az, hogy milyen gyorsan tud menni, hanem az, hogy milyen lassan is. Nincs az a hajó, amellyel könnyebb a kikötői manőverezés, mint a forgatható víz alatti motorral szerelt E-volution. Orrsugárkormány nélkül is képes szinte helyben fordulni, és jóformán semekkora manővertempóra nincs szükség ahhoz, hogy manőverezni lehessen vele. Ez kezdők számára különösen előnyös, bárki elboldogul vele.


Comments


DSC04019_edited.jpg

ÉRDEKELNEK a Stickl Yachts

elektromos hajók újdonságai?

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj legfrissebb híreinkről, aktualitásainkról, friss blogbejegyzéseinkről elsőként!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page