top of page
Keresés

Úszó elektromos ékszerdoboz • Stickl E-motion 610

Frissítve: 2022. jún. 26.


Szöveg: Lénárt Attila

Készült: 2021Mennyire úszhat jól egy félsiklótestű elektromos hajó, amelyet egy 4,3 kW-os alapmotor hajt? Lehet ez jó párosítás? Mennyire vehető komolyan egy hatméteres kishajó? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Stickl E-motion 610 alapmotorral hajtott változatát próbálgatva, és persze arra is kíváncsiak voltunk, hogy miként boldogul egy kezdő a „jogsi” nélkül is vezethető, kétségkívül pofás kis elektromos csodával.


Mivel egy hatméteres, 4,3 kW-os motorral hajtott, tehát kishajóvezetői engedély nélkül is vihető modell volt menetpróbánk alanya, éltünk a lehetőséggel, és egy kezdő hölgyre bíztuk az első köröket. Kíváncsiak voltunk, vajon hogyan boldogul ezzel a hajóval egy nullkilométeres „kapitány”.

Az elegáns fakormány és a klasszikus műszercsoport is

a prémium minőségérzetet nyújtja


Nos, mint kiderült: egészen jól, néhány kisebb túlfordulástól eltekintve minden manőver hibátlanul ment elsőre, ami jól jelzi, mennyire könnyű elboldogulni egy ilyen kis úszó ékszerdobozzal. Bár bebizonyosodott, hogy egy kezdő hölgy is gond nélkül elboldogul a Stickl elektromos túrahajóinak belépőmodelljével, a gyártó szerint alapvetően nem ők jelentik a célközönséget, sokkal inkább a német és az osztrák vevők. Ez magyarázza a hajó néhány különleges sajátosságát is, például a test karcsúságát: a 180 centiméteres szélesség ugyanis ideális az exportpiacok csónakkikötőibe is.


„Volt például egy ügyfelem, akinek ki sem kellett kötnie az ennél nagyobb hajóját, az úgy befeszült a cölöpök közé” – anekdotázott Stickl Tamás, az elektromos hajók gárdonyi gyártója.


TÖBB VAN BENNE, MINT AMI LÁTSZIK


A méretosztálya adta korlátok között az E-motion 610 elég ambiciózusan feszegeti a lehetőségek határait. Található rajta beépített mosogató, fedélzeti zuhany, szigetelt hűtőláda, kétszemélyes hátsó heverő – vagyis csupa nagyobb hajós „feature”. Az orrban elhelyezett kis kabin még a 190 centiméteres langaléták számára is teljes hosszúságú dupla fekhelyet kínál, ahová még egy szükségtoalettet - kémiai vécét - is sikerült elrejtenie a gyártónak.A kokpit hátsó része átrendezhető: kényelmes ülősarok vagy napozóágy is lehet


A vezetői pozíció minden testmérettel vállalhatóan kényelmes: alig 154 centiméteres „beugró-szkipperünk” épp olyan jól elfért benne, mint egy majdnem kétméteres férfi. A részletek iránti figyelem pedig megmutatkozik az olyan apróságokban is, mint a kapitányülés mellé szerelt telefontartó, amelyhez – természetesen – töltőt is telepítettek, vagy a kokpit padjai alatt rejtőző dobozok minőségi veretezése, illetve a fékezetten csukódó fedelű bárszekrény vagy a lehajtható bikák. Néhány további „csecsebecse” pedig még ezeknél is látványosabban erősíti a Stickl-hajók minőségérzetét: ilyen például a sok apró kis kék LED-világítás, amelyek éjszaka varázslatos hangulatot biztosítanak a fedélzeten tartózkodóknak.


A német és az osztrák vevők túlsúlya - a hajók nagyjából 60 százalékát ők veszik meg - magyarázza a hajó minőségi kialakítását - és persze a cégvezető/főtervező Stickl Tamás mániákus elhivatottsága a tökéletességre törekvés folyamatosan frusztráló mókuskerekének tekerésében.


Az általunk próbált változat már az E-motion második sorozata. Tamás korábban már le akarta zárni a legkisebb modell gyártási ciklusát, de a rendelések csak nem szűntek, így inkább a továbbfejlesztés mellett döntött. Látványos változások nem történtek ugyan, de sok részletét tekintve kifinomultabb lett a hajó, és sok extra bekerült az alapfelszereltségbe.VAJON HOGYAN ÚSZIK?

De vajon mennyire vehető hajószámba egy ilyen apróság? A benyomásaink e téren is pozitívak: az alig hatméteres, és alig háromnegyed tonnás E-motion közel sem annyira billegős, mint vártuk, ami a félsikló testkialakításnak, különösen pedig a széles és lapos hátsó napozófelületnek köszönhető. (Persze, csodát ne várjon senki, ha egy egymázsás pasi felugrik oldalról a hajó szélére, azt mindenki más meg fogja érezni a fedélzeten.)

Még izgalmasabb kérdésnek tűnt, hogy vajon a félsikló állapotban való haladásra optimalizált hajótest és teszthajónk ezen állapot előállításához gyenge, 4,3 kW-os motorja vajon nem lesz-e szerencsétlen kombináció. A hajótervezési ökölszabály szerint ugyanis, ha egy siklótest úszik, akkor nem hatékony, tehát sokat fogyaszt és lassú. (A témáról részletesen lásd előző lapszámunk cikkét „A tökéletes kompromisszumok nyomában” címmel!) Nos, a félsiklótestű E-motion 610 a menetpróbán egészen jól vizsgázott úszásból. A végsebessége 11 km/h volt, teljes „gázzal” hajtva pedig legfeljebb másfél óráig képes száguldani a komputer kijelzőjének adatai szerint. Ugyanakkor, ha csak 1-1,5 kW-os teljesítményszinten használjuk az egyenes kihajtású, 12 kWh-s akkumulátorcsomaggal szerelt hajtásláncot, akkor elvileg akár 8 órán át is hajózhatunk vele 7-8 km/h sebességgel.
SZERINTÜNK

Mindent összevetve a legkisebb Stickl-modell jópofa és stílusos kis játékszer, amely két embernek untig elég. Ügyes energiagazdálkodással akár 6-8 órán át is használhatjuk: kirándulni, közlekedési célokra használni teljesen megfelel, és egy-két éjszakát is biztonságosan el lehet tölteni a kabinjában. Nagy előnye még, hogy könnyen kezelhető és szállítható – de ez utóbbiakat egy RIB testű csónak is tudja sokkal kevesebb pénzért.

Igen, a stílusnak és a minőségnek ára van. De aki ezt megfizeti, az nyugodtan kihúzhatja magát a világ bármelyik kikötőjében.
Komentarze


DSC04019_edited.jpg

ÉRDEKELNEK a Stickl Yachts

elektromos hajók újdonságai?

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj legfrissebb híreinkről, aktualitásainkról, friss blogbejegyzéseinkről elsőként!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page